Våra hästar

På Gården finns idag endast två hästar, av rasen New Forest. Jag har ett diplomston som grund för min avel, och tänker på exteriör och temperament när jag avlar. Målet med min ponnyuppfödning är att få fina, trevliga, lugna och lätthanterliga ponnys med god exteriör, för att få med sej en bred och stabil grund att bygga vidare med det man önskar göra med sin häst. Jag siktar på att få fram ponnys som ska passa både vuxna och barn, och kunna passa till både ridning och körning. Flertalet av de jag fött upp har passat extra väl som barn och körponnys. 

 

New Forest
År 2014 köpte jag min första New forest pga bortfallet av min tidigare ridhäst, american saddlebreden Princen. 
Valet föll på diplomstoet Bijoux från Sörbys stuteri, och genom henne startade den lilla avelsverksamheten med New Forest. Valet av hingst till Bijoux föll på Stackarps Diplomat, och hon har änsålänge fått 2 avkommor med honom. Dessa är bara 1 och 2 år ännu, men man kan redan konstatera att de båda har fått en mkt god exteriör tillsammans med ett minst lika gott temperament!

Gotlandsruss

Gotlandsrussen introducerades på gården 2008 genom att jag sökte något mindre för barnen att rida och köra, och vi köpte russet Ängens Ida. Hon blev då "uppstarten" för russuppfödningen på gården. Hon var visad med endast 36 poäng, men vi åkte ändå och betäckte henne med hingsten XL 507, och fölet Silarps Fridha XL föddes 2009. Ida fick sedan ytterligare två föl på gården, 2010 en helsyster till Fridha och 2011 ett sto efter Stans 622, Silarps Tekla.

 

År 2010 köpte vi in en unghingst -Vildhallon, som vi ville försöka visa fram för ett ev godkännande, och så blev det oxå år 2012, då han blev godkänd. 2012 gjorde vi oxå treårstest med både Vildhallon och Silarps Fridha, och Fridha fick oxå sitt diplom med 41 p. Vi betäckte förståss Fridha med Hallon, och 2013 föddes Silarps Pärla. Innan Ida såldes 2011, hade hon alltså fått tre ston på gården, varav 2 fick diplom. 


Vildhallon kastrerade vi tyvärr lite för tidigt pga att vi inte hade något sto vi ville betäcka, och lite för många hästar på gården, men tyvärr föll då en av mina hästar bort, och året därpå hade vi såklart velat använda Vildhallon på Vår Tekla, men istället åkte vi till annan hingst. (läs mer på Teklas egen sida.) 
Pga för många hästar (det blir lätt så när man väljer att avla...) och för lite tid, samt att vår dotter blev allergisk bla, så har vi inga gotlandsruss kvar för närvarande. Det sista russet som var i vår ägo var Teklas sista avkomma e Gin 638, Wargen, men han såldes under hösten 2019, och vi hoppas vi får se honom bland hingstarna på avelsvärdringen på grevagården 2021..!  
Diplomstona Tekla och Fridha såldes tillsammans under våren 2018. Kanske blir det något russ igen i framtiden, det vet man aldrig! 

 

 

Silarpsuppfödda hästar! 
Silarps Challenger, 2003 American Saddlebred 
Silarps Fridha XL, 2009 Gotlandsruss 
Silarps Xi, 2010 Gotlandsruss
Silarps Tekla, 2011 Gotlandsruss
Silarps Pärla, 2013 Gotlandsruss
Silarps Älva, 2014 Gotlandsruss
Silarps Viking, 2015 Gotlandsruss
Silarps Opal, 2016 New Forest
Silarps Onyx, 2017 New Forest
Silarps Warg, 2018 Gotlandsruss
Silarps Amarant, 2019 New Forest