Silarps Mangårdsbyggnad

Gårdens historia

Silarps Gårds mangårdsbyggnad har nog funnits länge, men exakt hur länge vet man inte. Olika om och tillbyggnader har såklart gjorts genom åren. Genom en byggnadsarkitekt har vi fått en hel del nya uppgifter om vårt hus. 

 

Andledningen var först o främst våra gamla tapeter (panoramatapeter) – tapeter med heltäckande landskapsmotiv. Ingela Broström har bla tillsammans med Elisabet Stavenow-Hidemark skrivit en bok om tapeternas kulturhistoria i Sverige, Tapetboken 2004, och hon kontaktade oss om tapeterna som vi har på övervåningen i ett par rum, bitvis täckta av skivor och annan tapet. (lätt att täcka av om man vill!)

 

Uppgifter om hur gamla tapeterna är och när de sattes upp, har framkommit bla genom efterforskningar av Ingela i bandförsäkringsverkets handlingar. Enligt dessa är mangårdsbyggnaden på Silarp byggd redan 1784, och har inte blivit rivet senare, utan endast förbättrat på 1830 och 1880 talet. Det byggdes i 2 våningar från början.

 

Västgötsk herrgårdsstil 

Huset är byggt i västgötsk herrgårdsstil. Restaureringar har även gjorts 1910, 1952 och på 1970 talet. Vid den senare iordningställdes även en av flygelbyggnaderna ("mellanhuset") och på tidigt 1980- tal byggdes ytterligare en mindre flygelbyggnad till på gården. ("Lillastugan")

 

Tapeterna som vi tidigare inte vetat så mycket mer om än att de är franska är alltså troligen uppsatta runt 1830 i samband med renoveringen som gjordes då, då dessa tapeter var populära. Det karakteristiska för panoramatapeter är att mönstret aldrig upprepar sig. . 

 

Panoramatapeter trycktes av firma Joseph Dufour i Paris, som är en av Frankrikes mest berömda tapetfabriker genom tiderna. Första gången den trycktes var strax efter år 1800. En komplett tapet består av 24 våder och föreställer kända romerska monument och byggnader. Det trycktes för hand med träblock, ett block för varje färg och för varje ruta om 50*50 cm. En tapet i färg som vår, kunde kräva tusentals tryckblock, vilket gjorde att investeringskostnaden för tapetfrabrikanten blev väldigt hög, vilket i sin tur gjorde att tapeterna blev dyra. Dessa tapeter finns på fler ställen i Sverige, bland annat på Säter i Rödön i Jämtland där den sattes upp 1836. 

 

Det finns bilder härintill på panoramatapeterna, som vi sparat på en vägg i vårt nya sovrum, som vi gjorde om 2017. 

 

Källa: Dalums Hembygdsbok och Ingela Broström, byggnadsantikvarie.